Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: Narodna skupština RS razmatraće Predlog zakona početkom oktobra. Studentima koji su upisali fakultete po starom planu i programu rok za završetak studija, ističe 30. septembra 2016. godine, a fakultetima će biti prosleđen dopis da sačekaju sa upisom dok se ne završi skupštinska procedura


Iako za nekoliko dana ističe zakonski rok do kada studenti po starom programu moraju da završe studije, tzv. "večiti studenti" ne treba da strahuju – da se rok produži za dve godine podržali su i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević i predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, Muamer Zukorlić, a fakulteti će dobiti dopis da sačekaju sa upisom dok se ne završi skupštinska procedura.

Predsednik i potpredsednik skupštinskog Odbora su takođe podržali i inicijativu studenata magistarskih i doktorskih studija po starom programu da se i njima za dve godine produži rok za okončanje postdiplomskih studija.

Sednica na kojoj će se odlučivati o dopunama važećeg Zakona o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 76/2005, 100/2007 - autentično tumačenje, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013, 99/2014, 45/2015 - autentično tumačenje i 68/2015), trebalo bi da bude održana 4. oktobra 2016. godine. Da podsetimo, reč je o generacijama studenata koji su fakultete upisali pre uvođenja "Bolonje", a kojima 30. septembra 2016. godine ističe rok za diplomiranje. Da će sve biti urađeno na vreme, potvrđuje i predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje Muamer Zukorlić, koji je rekao da će sve stići do skupštinske procedure do kraja septembra meseca.

Inače, prethodni ministar prosvete Srđan Verbić čvrsto je bio pri stavu da se studentima po starom programu više neće tolerisati večito studiranje i da više neće biti produženja roka za diplomiranje. Posle peticije koju je potpisalo više od 8000 studenata, a koja je prosleđena Vladi i serije tekstova o problemima "večitih studenata" kojih ima najmanje 19.000 u Srbiji, novi ministar prosvete i skupštinski Odbor za obrazovanje podržali su produženje roka. Taj predlog Ministarstva je prosleđen Vladi, ali su se u međuvremenu pobunili i postdiplomci, sa argumentima i zašto se to isto ne odnosi i na njih, a mnogi su stigli do odbrane doktorske teze. Pobunili su se i "bolonjci", kojima takođe ističe rok za završetak studija po novim programima.

Usledili su pregovori predstavnika neformalne grupe studenata po starom i Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS), sa predstavnicima prosvetnih vlasti.

Napravljen je pomak u pregovorima, imali smo sastanke i u Ministarstvu prosvete i sa predstavnicima Odbora za obrazovanje i očekujemo da će ipak doći do produženje roka i za prvu generaciju "bolonjaca". Ostali su sporni jedino postdiplomci po starom programu, ali očekujemo pozitivan ishod i u tom delu, naročito posle podrške skupštinskog Odbora za obrazovanje – kaže Milan Petković, predsednik SKONUS-a.

On dodaje i da kad predlog zakonski izmena uđe u skupštinsku proceduru, svim fakultetima će biti poslat dopis da sačekaju sa upisom i prilagode sve aktivnosti u skladu sa novinama koje slede.

Jasno smo stavili do znanja da je sve besmisleno ukoliko se ne završi posao do početka akademske godine. Dobili smo čvrste garancije da će sve biti rešeno na vreme, iako je sve u minut do 12 – kaže Petković i dodaje da će se sve stići, jer nastava počinje 10. oktobra 2016. godine (osim za brucoše).

Izvor: Vebsajt Politika, Sandra Gucijan, 22.09.2016.
Naslov: Redakcija