Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O MATIČNIM KNJIGAMA: Rok do 28. decembra, do kada lokalne samouprave moraju da sve podatke iz evidencija matičnih knjiga prepišu u elektronski oblik, neće se produžavati


Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave održalo je sastanke sa načelnicima gradskih i opštinskih uprava i ovlašćenim radnicima IKT svih upravnih okruga Republike Srbije u vezi sa obavezom jedinica lokalne samouprave da, po Zakonu o matičnim knjigama ("Sl. glasnik RS", br. 20/2009 i 145/2014), sve podatke iz evidencija matičnih knjiga prepišu u elektronski oblik do kraja ove godine.

Državni sekretar Ivan Bošnjak pohvalio je one lokalne samouprave koje su ovaj zadatak uspešno završili i podvukao onima koji to još nisu učinili da se rok, koji je do 28. decembra, neće produžavati, kao i da na sajtu Ministarstva postoji instrukcija koja olakšava ispunjenje ove obaveze.

„Drago mi je da uspeh modernizacije baze podataka o građanima - matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih u Srbiji, zavisi od niza klјučnih faktora počev od odgovarajućih softvera i hardvera, dobre organizacije matičnih područja i rada matičnih službi do pune podrške političkog rukovodstva opštine i grada", rekao je on.

Pomoćnik ministra Natalija Pavlović Šiniković naglasila je da zaposlene u upravi na taj zadatak ne obavezuje samo Zakon o matičnim knjigama, već i volјa da vođenje matičnih knjiga prati korak svih reformskih procesa, na putu ka profesionalnoj i modernoj upravi.

Izvor: Vebsajt Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, 25.08.2016.
Naslov. Redakcija