Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O MEDICINSKIM SREDSTVIMA: Zakon će onemogući ulazak "nekvalitetnih" i po korisnike nesigurnih medicinskih sredstava na naše tržište i stvoriti uslove za izvoz medicinskih sredstava domaće proizvodnje u EU


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o medicinskim sredstvima koji bi trebalo da onemogući ulazak "nekvalitetnih" i po korisnike nesigurnih medicinskih sredstava i kojim se stvaraju uslovi za izvoz medicinskih sredstava domaće proizvodnje u EU.

Zakonom su propisane dodatne obaveze proizvođača i nadležnosti, kao i mehanizmi tržišnog nadzora koji će vršiti Agencija i inspekcija za lekove i medicinska sredstva Ministarstva zdravlja.

Time će se onemogućiti ulazak falsifikovanih medicinskih sredstava sa drugih tržišta na teritoriju Srbije, a utvrđeno je da Agencija ovlašćena da vrši priznavanje inostranih isprava.

Iz Ministarstva zdravlja očekuju da se u prve dve godine primene ovog Zakona smanji broj povlačenja medicinskih sredstava sa tržišta iz razloga defekta kvaliteta za 50 odsto.

Zakon je inače usaglašen s propisima EU, čime se između ostalog stvaraju uslovi i za domaće proizvođače medicinskih sredstava za plasman njihovih proizvoda u zemlje Evropske unije i u druge zemlje sveta.

Prelaznim odredbama ostavljen je period za usklađivanje poslovanja tih proizvođača sa novim rešenjima, kako bi ispunili uslove za dalji razvoj i poslovanje i na evropskom tržištu.

Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, a primenjuje se istekom 12 meseci od stupanja na snagu. Utvrđeno je i da pojedine odredbe Zakona stupe na snagu danom pristupanja Srbije EU.

U Zakonu je objašnjeno da je medicinsko sredstvo svaki instrument, aparat, uređaj, softver, implant, reagens, materijal i drugi proizvod koji se koristi samostalno ili u kombinaciji, a koji se koristi radi utvrđivanja dijagnoze, prevencije, lečenja, ublažavanja bolesti, ispitivanja, kontrole ili podrške začeću...

Narodna skupština je usvojila i Zakon o dopunama Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva kojim se precizira da podacima koji čine Integrisani zdravstveni informacioni sistem Srbije (IZIS) rukovodi Zavod za javno zdravlje.

Usvojen je i Zakon o potvrđivanju Finansijskog ugovora Klinički centri/C između Republike Srbije i Evropske investicione banke, kojim se reguliše zaduživanje u iznosu od 50 miliona evra za obnovu i modernizaciju četiri klinička centra u Srbiji - Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Izvor: Vebsajt N1, 22.11.2017.
Naslov: Redakcija