Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OD NOVEMBRA 2017. GODINE UVODE SE E-RECEPTI UMESTO PAPIRNIH: Pilot projekat za početak će biti sproveden u Beogradu, a ako sve bude funkcionisalo kako treba, odmah će se krenuti sa umrežavanjem ostalih zdravstvenih ustanova i apoteka u ostatku zemlje


- Elektronski recept profunkcionisaće u novembru 2017. godine u Beogradu, a onda u celoj Srbiji. To znači da će pacijenti moći da podižu svoje lekove bez odlaska kod izabranog lekara - najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, čak trećina građana ne dođe na zakazan pregled kod lekara. Zbog toga je u Kliničkom centru Srbije, gde mesečno imaju skoro 80.000 termina za preglede, počeo da radi Kontakt centar. Pozivom na broj 011/360 9999, radnim danima od sedam do 19 časova, pacijenti mogu da dobiju sve neophodne informacije, da zakazani pregled otkažu, ili da dobiju neki drugi termin za pregled.

Čekali smo da predamo zahteve za zamenu stare papirne knjižice, pa smo čekali u redu da dobijemo novu elektronsku knjižicu. Nervoze je bilo i kod pacijenata i kod lekara kada je počeo da se uvodi integrisani informacioni zdravstveni sistem (IZIS). Nije bilo dovoljno termina za preglede, ili su bili popunjeni brzo, ali čini se da sada sve polako dolazi na svoje mesto.

Da imamo elektronske kartice i da IZIS funkcioniše bilo je neophodno da bi bio uveden elektronski recept. Poslednje pripreme su pri kraju, a lakše do terapije najpre će moći pacijenti u Beogradu.

"Proći ćemo obuku, tako da ćemo u mnogome smanjiti posao opterećenost administrativnim poslom i da se posle konačno posvetimo pacijentima", navodi Dr Vesna Janjušević, direktorka DZ Stari grad.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar navodi da će elektronski recept u novembru profunkcionisati u Beogradu, a onda u celoj Srbiji.

"To tačno znači, da pacijenti neće više morati svako malo da idu kod svojih lekara i u domove zdravlja da bi im se propisali recepti, to je pre svega lakše za hronične pacijente, da će preko tzv. elektronskog recepta moći da završavaju sve, da podižu svoje lekove bez odlaska kod izabranog lekara", objašnjava Lončar.

Pacijenti navode da su zadovoljni ovim načinom zakazivanja.

"Ostavili smo mogućnost da i oni pacijenti koji dođu sa papirnim uputom ili koji imaju pregled bez termina da ih sami rešimo, samo više strpljenja u takvim situacijama", navodi dr Milika Ašanin, direktor Kliničkog centra.

U dečjoj klinici u Tiršovoj kažu da je IZIS pokazao da najviše posla imaju ortopedi, urolozi, neurohirurzi, da iako se ponekad čeka malo duže na pregled, da i lekara i termina ima dovoljno, i da je za manje čekanja neophodna bolja organizacija i sinhronizacija.

"Neophodna je saradnja između ustanova u primarnom i u sekundarnom sistemu, da rasporedimo posao, da pacijenti manje čekaju", ističe prof. dr Zoran Radojičić, direktor Dečje klinike u Tiršovoj.

Podsetimo i da se pregled kod izabranog lekara, pedijatra, ginekologa ili stomatologa može zakazati i pozivom na broj 011/362 0000, svakog radnog dana od 8 do 20 časova, a da vam onda vaši lekari kada odete u dom zdravlje dalje zakazuju sve preglede u bolnicama ili kliničkim centrima.

Izvor: Vebsajt RTS, Ana Stamenković, 19.10.2017.
Naslov: Redakcija