Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDSTAVLJANJE AKCIONIH PLANOVA O PREGOVARAČKIM POGLAVLJIMA 23 I 24 U BRISELU


Od svih država u Evropi Srbija je zabeležila najbrži rast elektronske uprave u poslednje dve godine, pokazala je studija Ujedinjenih nacija za 2016. godinu, saopšteno je iz Direkcije za elektronsku upravu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Dok je, prema ukupnom indeksu razvoja eUprave, naša zemlja 2014. godine bila na 69, ove godine nalazi se na 39. poziciji globalne rang liste UN-a, navodi se u saopštenju i naglašava je skok od čak 30 mesta najveći zabeležen na našem kontinentu.

Studija UN o razvoju elektronskih uprava njenih država-članica, pokazala je i da se Srbija nalazi na prvom mestu u regionu kada je reč o e-participaciji - uključivanju njenih građana u javne rasprave, komentarisanje zakona i odluka državnih organa, putem Interneta.

Na globalnoj rang listi, naša zemlja prema ovom kriterijumu zauzima visoko 17. od ukupno 193 mesta.

Povodom objavljivanja rezultata Studije direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović rekao je da je za nas jedna od najvažnijih ocena Studije razvoj eServisa - njihove zrelosti i kvaliteta.

"Po ovom kriterijumu smo 24. od 193 zemlje-članice Ujedinjenih nacija, dok smo u Evropi od 43 zemlje zauzeli 14. mesto", naveo je Stojanović i dodao da ovako visoku poziciju eUprava ne duguje samo Direkciji, već i njenim partnerima - Poreskoj upravi, APR-u, Carini, Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

Ukupan indeks razvoja eUprave Srbije je u studiji ocenjen kao "veoma visok", i prema ovom kriterijumu naša zemlja se, na globalnom nivou, našla na 39. poziciji.

Posmatrajući region, nešto razvijenije sisteme eUprave imaju Slovenija, pozicionirana na 21. mestu i Hrvatska koja se nalazi na 37. mestu rang liste Ujedinjenih nacija.

Manje razvijeni su Crna Gora koja je na 47, Makedonija na 69. i Bosne i Hercegovina na 92. poziciji.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 18.10.2016.
Naslov: Redakcija