Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POKRAJINSKA VLADA USVOJILA PREDLOG REBALANSA BUDŽETA


Pokrajinska vlada usvojila je predlog rebalansa budžeta, kojim je predviđeno povećanje sredstava u pokrajinskoj kasi za 1,24 milijardu dinara.

"Predlogom rebalansa, nijedan dinar nije usmeren u tekuću potrošnju, već isključivo za nova investiciona ulaganja, smanjenje javnog duga Pokrajine i za jačanje stalne intervencijske budžetske reserve”, navodi se u saopštenju Pokarajinske vlade.

Predloženim rebalansom, drugim po redu ove godine, predviđeno je da budžet AP Vojvodine iznosi 67,4 milijarde dinara, što je za 3,8 milijardi dinara, odnosno za šest odsto, više u odnosu na početni budžet za 2017. godinu.

Predloženo je da 780 miliona dinara ide za podršku kapitalnim projektima u oblastima saobraćaja, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, vodoprivrede i zaštite životne sredine.

Za izradu tehničke dokumentacije i tehničku kontrolu za izgradnju sistema za navodnjavanje "Vodama Vojvodine" predlaže se dodatnih 126 miliona dinara, dok u oblasti socijale predlaže se izdvajanje više od 44 miliona dinara.

Rebalansom je takođe planirano i smanjenje javnog duga Pokrajine, prevremenom otplatom od 470 miliona dinara, kao i povećanje sredstava stalne rezerve za 30 miliona dinara.

Razlog za izradu ovog rebalansa se nalazi u realnoj mogućnosti za povećanje obima pokrajinskog budžeta, koja proističe iz trenda rasta prihoda od poreza na dobit, zatim naplate naknada za korišćenje mineralnih sirovina i uplata dela dobiti preduzeća čiji je osnivač AP Vojvodina.

Izvor: RTS, 16.08.2017.
Naslov: Redakcija