Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU: Vlasnici ili naslednici mogu dobiti najveće obeštećenje u iznosu od 500.000 evra


Do kraja ovog meseca Ministarstvo finansija treba da utvrdi koeficijent ili neko drugo rešenje za obeštećenje, da bi u decembru mogla početi isplata obeštećenja u obveznicama na rok od 12 godina, uz godišnju kamatu od dva odsto.

Po rečima direktora Agencije za restituciju Strahinje Sekulića, budžetom za ovu godinu predviđene su dve milijarde dinara za obeštećenje vlasnika ili naslednika čija je imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata, a realizacija će biti moguća tek kada Vlada Republike Srbije donese odluku o koeficijentu obeštećenja.

- Zakonsko rešenje je da sve obveznice moraju biti isplaćene od 2018. do 2030. godine, bez obzira na to kada je rešenje doneto. Za ukupno obeštećenje predviđen je iznos od dve milijarde. No, država ima svoje limite u pogledu finansija i imovine te se i restitucija kreće u realnim mogućnostima. Vlasnici ili naslednici mogu dobiti najveće obeštećenje u iznosu od 500.000 evra – objasnio je Sekulić.

On ističe da su za državu dve milijarde evra namenjene obeštećenju zapravo ogroman novac i da to moraju znati stari vlasnici i naslednici, bez obzira na to što će možda deo njih biti i nezadovoljan visinom koja će im biti utvrđena rešenjem. Podseća na to da mnoge ekonomski snažnije države, poput Nemačke, nisu uspele da nadoknade štetu 100 odsto pa je teško to očekivati od Srbije.

Predviđa da će restitucija biti završena u narednih pet do osam godina, s obzirom na to da je u naturi već završena 90 odsto, odnosno vraćeno je više od 6.000 objekata i poslovnih zgrada i 30.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a za preostalih deset odsto, dodaje, što je oko 20.000 podnetih zahteva, biće doneta rešenja o obeštećenju. Neće se moći vratiti u naturi imovina prodata u postupku zakonske privatizacije ili otkupom stanova devedesetih godina prošlog veka pa će to biti učinjeno kroz obveznice.

"Jedan od slučajeva je kada objekat više ne postoji jer je srušen, kada je reč o izgrađenom građevinskom zemljištu, kada je prodato u postupku zakonite privatizacije ili služi za poslove države, ministarstava i drugih organizacija. To je izuzeto od restitucije i ide na obeštećenje jer je tu imovinu nemoguće vratiti u naturi zato što na tim stvarima ne postoji zakonito pravo svojine drugih lica", objasnio je Sekulić.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Lj. Malešević, 16.01.2018.
Naslov: Redakcija