Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Za kontrolu zgrada koje nisu izabrale upravnika većina beogradskih opština čeka zeleno svetlo od Grada. Potrebna izmena Statuta prestonice da bi inspektori mogli da deluju na terenu


Nemarnim stanarima koji još nisu izabrali upravnike i stambenu zajednicu upisali u registar, komunalni inspektori još neće kucati na vrata. Iako su u prestoničkim opštinama odeljenja za inspekcijske poslove spremna da preuzmu ovu obavezu, većina čeka da se izmenom Statuta grada Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 39/2008, 6/2010 i 23/2013 i "Sl. glasnik RS", br. 7/2016 - odluka US) ova nadležnost i zvanično preda njima.

Iako je najavljivano da će nakon isteka roka za izbor rukovodilaca višespratnica, komunalni inspektori češljati neupisane zgrade i izdavati rešenja, kojima se nalaže da u dodatnom roku upišu zgradu, to se po, svemu sudeći, još neće dogoditi. Opštine od 1. januara prijave za registraciju stambenih zajednica primaju u uobičajenoj proceduri, pa Beograđani mogu da odahnu, jer imaju još vremena da preduprede inspektore i izbegnu kazne.

- Ovaj posao sigurno će obavljati opštinske inspekcije, ali čekamo da grad donese akta na osnovu kojih možemo da radimo - kažu iz Opštine Voždovac. - Imamo ljude koji će se time baviti, ali moramo i zvanično da dobijemo nadležnost. Do tada Odeljenje za stambeno-komunalne poslove obavlja posao registracije kao i pre isteka roka.

Ipak u nekim opštinama već su počeli da šalju inspektore po prijavi.

- Opštinska komunalna inspekcija ima dovoljan broj inspektora i zasada su radili po prijavama - kažu iz Opštine Novi Beograd. - Od 15. januara počeli su kontrolu po redu. A na našoj opštini do sada je registrovano oko 1.300 stambenih zajednica.

I kada se nadležnosti usklade, iako zakonom kao mere imaju i novčane kazne, inspektori će najpre upozoravati stanare, a po "džepu" će udarati samo ako ne postoji drugi način.

- Prijave koje budu primljene u Sekretarijatu, a odnose se na Zakon o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016), biće prosleđivane na dalje postupanje komunalnim inspekcijama gradskih opština - navode iz Sekretarijata za inspekcijske poslove. - Prilikom rada inspekcije propisano je da se prvenstveno deluje preventivno i savetodavno, a nakon čega treba da uslede kaznene mere.

Kako navode nadležni, koliki će obim kontrola komunalne inspekcije u gradu biti potreban zavisiće od toga kako će se svi subjekti na koje se Zakon odnosi ophoditi prema obavezama koje su im propisane. Ističu i da komunalnih inspektora u gradskim opštinama i gradu ima manje nego što je potrebno.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. Stanojković, 14.01.2018.
Naslov: Redakcija