Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM PREDUZEĆIMA: Formiran radna grupa čiji je zadatak da definiše koja tela će biti akreditovana za licenciranje članova upravljačkih organa. Posebna institucija će kontrolisati proces


U nadzorne odbore neće se lako stizati. Ministarstvo privrede je prošle godine potpisalo ugovor sa Međunarodnom finansijskom korporacijom IFC o definisanju principa modela licenci, a one će zaživeti pre svega u kontrolnim telima javnih preduzeća. Formirana je radna grupa čiji je zadatak da definiše koja tela će biti akreditovana za licenciranje zainteresovanih za ove pozicije. Posebna institucija će kontrolisati proces.

U drugoj fazi, kako najavljuju u Ministarstvu privrede, licence bi trebalo da budu obavezne i za direktore javnih preduzeća. Istina je da je trenutno za rukovodioce obavezan i izbor na javnom konkursu, pa se ni ova praksa još nije odomaćila.

- Koncept je da licenciranje prvo zaživi za članove Nadzornih odbora, organa upravljanja, a da u sledećoj fazi to primenimo i na direktore javnih preduzeća - objašnjava državni sekretar Dragan Stevanović. - Uvođenje sertifikata za odgovorne u javnim preduzećima je dugotrajan i zahtevan proces.

Vlada Republike Srbije je nedavno postavila rukovodioca još jednog javnog preduzeća. Na čelo "Srbijašuma", ali u formatu vršioca dužnosti, postavljen je Igor Braunović. On je nasledio prethodnog v. d. Predraga Aleksića.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. B., 13.12.2017.
Naslov: Redakcija