Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU: Od početka primene Zakona broj radnika koji je zatečen u "radu na crno", a koji je nakon sprovedenog nadzora zasnovao radni odnos povećan za 20 odsto


Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić razgovarao je sa predstavnicima Mreže inspektora o položaju i uslovima rada zaposlenih i ocenio da podaci pokazuju da inspekcijske službe mnogo bolje funkcionišu.

"Svi podaci o primeni Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015) govore u prilog činjenici da su osnove ovog sistema dobro postavljene i da inspekcijske službe mnogo bolje funkcionišu", rekao je Ružić.

Kao primer, ministar je naveo podatak da je broj radnika koji je zatečen u radu na crno, a koji je posle sprovedenog nadzora zasnovao radni odnos u 2017. godini povećan za 20 odsto u odnosu na 2015, kada je počela primena Zakona.

Ružić je naglasio da su zato inspekcijske službe jako važne za reforme koje država sprovodi i da su veliki borci protiv sive ekonomije.

Ministar se složio da položaj zaposlenih u ovim službama nije na zadovoljavajućem nivou i preneo da je sa ministrom finansija razgovarao o tome.

"U Vladi Republike Srbije postoji razumevanja za položaj inspektora i zahtev Mreže inspektora za korekciju koeficijenata, što bi omogućilo povećanje plata i do 20 odsto, ozbiljno se razmatra prilikom planiranja budžeta za narednu godinu", rekao je Ružić.

Dodao je da će bolji položaj inspektora svakako biti tema naredne sednice Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor.

Izvor: Vebsajt N1, 12.09.2017.
Naslov: Redakcija