Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O RADU: Zaposlenima se garantuje jednaka zarada za isti rad ili rad iste vrednosti koji ostvaruju kod poslodavca, bez obzira na pol


Teško je dokazati da zarađujete manje od kolege, osim ako nemate uvid u njegovu platu. U tom slučaju možete podneti pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti ili pokrenuti postupak pred sudom. U Srbiji su primanja izjednačena u javnom sektoru, dok za privatni nema podataka. Upućeni kažu da je diskriminacija najčešća u stranim korporacijama.

Nije redak slučaj, da žene zarađuju manje od muških kolega na istim pozicijama, pokazuju iskustva Udruženja poslovnih žena.

"Žene koje su zaposlene i koje rade su naravno opterećene raznim stvarima koje pored svog posla moraju da obavljaju. Postoje i stereotipi da žene ne mogu da odgovore na sve zadatke koje im poslodavci zadaju tako da je to dovelo do toga da se napravi takva razlika", smatra Olivera Popović iz Udruženja poslovnih žena

Tu razliku ne pravi direktor programerske firme u kojoj 40 odsto zaposlenih čine pripadnice lepšeg pola.

"Proverio sam kolege i koleginice na testu, u prodaji, računovodstvu - nisam našao taj primer. Što se mene tiče lično ako ste vi dobri u svom poslu to određuje vašu platu. Ako ste vi lepši od kolege to može biti samo plus, nikako minus", kaže privrednik Nebojša Matić.

Minus u zaradi samo zato što su žene, češće beleže one u EU nego u Srbiji. Republički zavod za statistiku računa da zarađuju 8,7 odsto manje od muškaraca. Međutim, retko se odlučuju da dokažu da su diskriminisane.

"Imali smo do sada samo jednu pritužbu za koju se ispostavilo da to u praksi nije bila istina. I pitanje je na koje podatke bismo zaista naišli kada bi postojala zakonska obaveza javnog objavljivanja plata", istakla je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Nejednako vrednovanje, objašnjavaju upućeni, nije dobro za međuljudske odnose niti za ekonomiju. Ostavlja posledice i na ličnom planu.

Popovićeva je rekla da je dosta žena otišlo u preduzetničke vode iz nužde - ostale su bez posla ili nisu mogle da se dovoljno dokažu, a imale su energiju i sposobnost. Kako dodaje, ima i s druge strane da su se obeshrabrile i povukle, da su izgubile samopouzdanje.

Podstrek da prijave diskriminaciju uskoro stiže od Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Priprema se publikacija u kojoj su zabeležena iskustva iz drugih zemalja gde su žene dokazale da su u neravnopravnom položaju.

"Upravo ona je posvećena teretu dokazivanja, načinu prikupljanja dokaza, može pomoći i onima koji odluče da se ovom temom bave pa i da prijave diskriminaciju", navodi Jankovićeva.

Podatak da muškarci zarađuju i petostruko više od koleginica na istim pozicijama nedavno je uzdrmao Britanski javni servis. Zbog nejednakih primanja jedna urednica podnela je ostavku. Šestorica televizijskih voditelja pristala su na smanjenje plata.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragana Biberović, 11.02.2018.
Naslov: Redakcija