Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Prekršajni sud u Nišu izrekao 63 kazne zbog nepoštovanja hitne mere zabrane prilaska žrtvi ili iseljenja iz stana. Osnovno javno tužilaštvo u istom gradu, od početka primene Zakona, pokrenulo 650 postupaka zbog porodičnog nasilja


Za šest meseci primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016 - dalje: Zakon) Prekršajni sud u Nišu izrekao je 63 kazne zbog kršenja odredaba tog Zakona i nepoštovanja hitne mere zabrane prilaska žrtvi ili iseljenja iz stana, rečeno je u tom sudu. U Novom Pazaru su prijavljena 92 slučaja nasilja u porodici.

Prema podacima Uprave niškog Prekršajnog suda, 59 osoba koje su prekršila Zakon kažnjeno je zatvorskom kaznom u visini od sedam do 60 dana.

Podaci govore da je maksimalnom kaznom od 60 dana zatvora kažnjeno šest osoba, a samo jedna osoba kažnjeno je sa sedam dana zatvora.

Najveći broj osoba, njih 18, kažnjeno je zatvorskom kaznom od 30 dana.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu je od 1. juna i početka primene novog Zakona pokrenulo 650 postupaka zbog porodičnog nasilja.

Zakon koji sankcioniše nasilje u porodici ohrabrio je žrtve da češće prijavljuju nasilnike, rekao je Ivica Radović iz Odeljenja kriminalističke policije Policijske uprave (PU) u Novom Pazaru.

Tokom cele prošle godine prijavljena su 92 slučaja nasilja u porodici, zbog čega je u 44 slučaja podneta krivična prijava.

Tokom proteklih šest meseci registrovali smo 113 slučajeva, od kojih je u 32 podneta i krivična prijava.

To je jasan pokazatelj da su se žrtve osamostalile i osnažile da prijavljuju nasilnike, rekao je Radović Sto plus radiju.

On je dodao da su u 90 odsto slučajeva porodičnog nasilja žrtve bile žene.

Izvor: Vebsajt N1, 05.12.2017.
Naslov: Redakcija